Gezouten karamelfudge
- Claudia Bammens
- 21 nov 2020
- 2 minuten om te lezen

Mijn man Geert en ik kregen vorige week het lumineuze idee om in ons digitale café met de kameraden (een mens moet tenslotte wat tijdens een lockdown!!!) een online bierdegustatie te organiseren.
Bij de bieren die we gaan proeven, horen ook bijpassende hapjes die wonderwel passen bij de smaken van de bieren.
Voor één van de bieren, een zoetige tripel, vroegen de wetten van de beer pairing om een zoete snack, liefst met appel en karamel. Ik heb er een tijdje over zitten peinzen en toen kwam ik op het lumineuze idee om een heerlijk smeuïge appelcake te bakken met een vleugje bier én stukjes karamel er in. Gezien ik niet direct karamelfudge kon vinden in de winkel, heb ik hem gewoon zelf even proberen te maken.
Ik heb Briekje, onze jongste, zelden zo ongelooflijk gelukzalig zien glunderen als op het moment dat hij een stukje van deze gezouten karamel in zijn mond stak, het was prachtig om te zien.
Deze fudge is heerlijk om gewoon zo als snoepje te eten, maar je kan er ook taarten mee versieren of verwerken in gebak.
Het is daarbij ook nog erg simpel en je hebt er geen exotische ingrediënten voor nodig (tenzij je gecondenseerde melk in die categorie zet).
Het enige wat enigszins een hinderpaal zou kunnen zijn, is dat je geweldig goed moet uitkijken dat je je vingers niet verbrandt!! Karamel is gloeiend heet en zelfs een druppeltje kan schade veroorzaken, laat staan wat er gebeurt als je in de verleiding komt om even van je roerlepel te proeven!!! Geloof me, dat laatste was bij mij bijna een feit :-).
Benodigdheden
een blikje gecondenseerde melk (gewoon in de supermarkt te krijgen)
150 g lichtbruine basterdsuiker
200 g ongezouten roomboter
1 eetlepel vanille-extract
een goede snuf zeezout of fleur de sel
Werkwijze
Het woord van de dag is... ROEREN!!! Tijdens heel het proces moet je consequent en grondig blijven roeren, zodat er geen suiker aanbrand. Zeker ook goed langs de bodem en de rand van de pan gaan!
Doe alles in een kookpan en verwarm op een matig vuur tot alles gesmolten is. Als alles in de boter gesmolten is, mag je het vuur wat hoger zetten.
Blijf enthousiast roeren en laat alles een kwartiertje pruttelen. De karamel wordt eerst stroperig en zal steeds dikker worden. Als de karamel echt redelijk vast begint te worden, haal je de pan van het vuur en je laat hem een paar minuten wat afkoelen. Dit is het moment om er een stevige portie grof zeezout of fleur de sel aan toe te voegen. Dan zet je de pan terug op het vuur en roert nog een minuut of twee verder.
Bekleed een ovenschaal met een laag bakpapier en strijk hier de karamel gelijkmatig over uit met een pannenlikker. Let wel op dat je niet morst met de karamel op één van je ledematen (ik kan niet genoeg waarschuwen!).
Laat de karamel afkoelen en zet hem daarna nog even in de koelkast. Als alles goed is, kan je de karamel nu in blokjes snijden.
Comments