Grote gemengde vleesbrochettes
- Claudia Bammens
- 11 jan 2021
- 3 minuten om te lezen

Voor de carnivoren hier in huis, geldt er hier één gouden regel als het gaat over vlees en dat is; "Als 't maar veel is!". Dus toen we hier tussen kerst en nieuwjaar een klein corona-proof feestje hielden en ik de mannen liet kiezen, kreeg ik als taak om grote spiezen met verschillende soorten vlees te fabriceren.
Als een voorbeeldige en volgzame moeder en echtgenote besloot ik om aan de lichtjes dwingende smeekbeden gehoor te geven en dus maakten we heerlijke brochettes met biefstuk, kip en varkenshaasje.
De echtgenoot had het op zich genomen om lange en stevige metalen brochettes te gaan halen en toen dat dat was volbracht, was het aan mij om er ware, reusachtige vleesfestijnen op een bord van te maken.
Zogezegd, zo gedaan... dikke biefstukken, kipfilet en varkenshaasje bij de slager gehaald. In mooie, dikke brokken gesneden, gemarineerd voor een nachtje en op de brochettes geprikt met dik gerookt spek, ui en paprika. Geloof me, de appreciatie was groot, zeker toen ze er ook nog tex-mex frietjes en provençaalse saus bij geserveerd kregen. De koekjestaart achteraf deed zeker ook geen kwaad om nog meer waardering te oogsten ;-).
Als je dus eens moet koken voor een stel grote vleesliefhebbers, is dit recept dus zeker een aanrader. Het oogt heel mooi op tafel, het is lekker en verrassend simpel. De truc is om op tijd te beginnen om je vlees lang te kunnen marineren. Nog een trucje dat ik heb toegepast is dat ik de kip eerst al lichtjes heb gestoomd om er voor te zorgen dat ze zeker gaar was. Niks zo vervelend als te hard gebakken biefstuk en ongare kip op jouw saté. Om salmonella en andere issues te voorkomen, zou ik dus de kip een kwartiertje stomen of alvast een paar minuten licht aanbakken voor je ze marineert.
Benodigdheden voor vier personen
2 dikke biefstukken
1 varkenshaasje van ongeveer 300 g
2 kipfilets
2 dikke plakken gerookt spek
1 /2 ui
1/2 rode paprika (of een mix van verschillende kleuren)
1/2 ui 1 eetlepel provençaalse kruiden
1 eetlepel zout
1 koffielepel cayennepeper
1 eetlepel citroensap
1 koffielepel oxo of gemalen bouillonblokje
6 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
Werkwijze

Maak een marinade van de olijfolie, de provençaalse kruiden, zout, cayennepeper, geperste look, oxo of bouillon en citroensap.
Snijd een halve ui in grote ringen en doe deze bij de marinade. Verdeel de marinade over drie bakjes en zet dan even apart.
Snijd het vlees in grote brokken. Je hebt acht stukken biefstuk, 8 stukken kipfilet en 8 stukken varkenshaasje nodig.
Doe in één bakje marinade de stukken biefstuk, in een ander bakje het varkenshaasje. Meng het vlees goed met de marinade.
Stoom de kipfilet een kwartiertje of bak al lichtjes aan voor vijf minuten in de pan en doe dan de stukken kip in het laatste bakje marinade.
Zet de bakjes vlees in de koelkast voor minstens 4 uur. Hoe langer, hoe beter eigenlijk, dus ik heb het vlees een nacht laten marineren.
Snijd de andere uienhelft in kleine vierkantjes die je aan je spies kan rijgen, de paprika snijd je in hetzelfde formaat.
Snijd het gerookt spek (liefst een paar mm dik) in 12 vierkantjes.
Haal het vlees uit de koelkast en houd je brochettes in de aanslag. Zorg dat je grote metalen brochettes hebt, heb je deze niet... Maak dan acht kleinere satés in plaats van vier grote.
Prik het vlees, ui, paprika en spek mooi afwisselend op je spies. Begin met ui - biefstuk - paprika - spek - kip - ui - spek - varkenshaas - ui - biefstuk - paprika - spek - varkenshaas -ui - kip - spek - paprika. Dat was ongeveer mijn volgorde, maar doe er lekker mee wat je wil. Afwisseling is altijd goed!
Plaats de satés in een voorverwarmde oven van 200°C en laat ze ongeveer 20 minuten bakken. Ik heb ze gebakken op een rooster en niet op de bakplaat. Ik heb het vocht opgevangen en dit halverwege de baktijd terug zachtjes op het vlees gedrupt. Als je dat te veel gedoe vindt, hoeft dat niet persé.
Het is wel erg belangrijk dat je de satés een keertje keert en in de gaten houdt dat ze niet aanbakken of te droog worden. Blijf in de buurt dus!
Zoals ik al zei, hebben we ze hier geserveerd met tex-mex frietjes (recept hier op de blog!) en een dikke provençaalse saus (meer groenten dan saus, recept volgt!), wat een heerlijke combinatie is.
Maar ook met brood en een heerlijke salade, of gewone frietjes smaken ze heerlijk. Je kan er ook elke mogelijke andere saus bij serveren die je lekker vindt.
Geniet ervan!
Opmerkingen